ragios printing ektiposis
ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ
Επαγγελματικός Οδηγός
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ
Στα πεδία με * να γράφετε με κεφαλαία
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΙΣΤΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ*
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΙΣΤΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ*
Εκτυπώσεις
Χάρτες
Μίλησης Καυσόξυλα
ΣΠΑΝΟΣ & ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Ηφαιστος
univet
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ-ΚΑΝΑΚΗ
kampolis
G.I.S SECURITY
 
ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ; Γράφει: Μαρίνα Πόγκα κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 Άτομα τα οποία έχουν υψηλή χοληστερόλη και ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά προκειμένου να την ελέγξουν, έρχονται σε αρκετά δύσκολη θέση στη περίοδο των γιορτών.  Τα γιορτινά τραπέζια είναι πλούσια σε εδέσματα με ιδιαίτερα  υψηλά λιπαρά και έτσι ξεκινάει μια μάχη  επιθυμιών και ενοχών.

Ψυχραιμία !!!  Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι με  το να φάμε μια ή δυο  ημέρες  ‘ελεύθερα’, δεν θα εκτοξευθεί ξαφνικά η χοληστερόλή μας στα ύψη.  Βέβαια  ‘τα  Χριστούγεννα ’ είναι γιορτές με πολλά τραπέζια και εξόδους και σε αυτή την περίπτωση πλέον θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να μην αφεθούμε ανεξέλεγκτοι στο φαγητό για όλες αυτές τις μέρες.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που επηρεάζει πραγματικά τη χοληστερόλη μας, είναι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και trans λιπαρών οξέων.  Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που  πρέπει να αποφεύγουμε συστηματικά,  είναι τα τηγανητά  που περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες trans λιπαρών αλλά και κορεσμένων, τα πολύ λιπαρά τυριά όπως π.χ. το ροκφόρ, η παρμεζάνα, οι γραβιέρες, τα κρέατα με πολλά λιπαρά όπως το αρνί ή η πανσέτα του χοιρινού, τα αλλαντικά, η κρέμα γάλακτος και τα φαγητά ή τα γλυκά που την περιέχουν και φυσικά το βούτυρο, που δυστυχώς είναι ο πρωταγωνιστής στα περισσότερα γλυκά.

 Τι  φαγητά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε στα γιορτινά τραπέζια  ώστε  να είμαστε ικανοποιημένοι  και εμείς αλλά και η χοληστερόλη μας ;

1.                           Ξεκινάμε το γεύμα μας με τη σαλάτα. Φαίνεται ότι τρώγοντας τη σαλάτα στην αρχή του γεύματος, δημιουργείται  έντονος κορεσμός και μειώνουμε σημαντικά την ποσότητα το φαγητού που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Επιπλέον τα λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που βοηθούν στην μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της κακής χοληστερόλης (LDL).  Θα πρέπει όμως να επιλέγουμε σαλάτες που έχουν dressing με βάση το ελαιόλαδο ή το γιαούρτι  και να αποφεύγουμε αυτές με βάση την μαγιονέζα η οποία έχει υψηλά κορεσμένα λιπαρά.

 

2.                           Ορεκτικά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Επιλέγουμε ορεκτικά τα οποία δεν είναι τηγανητά, δεν περιέχουν κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα και τυριά με υψηλά λιπαρά. Και ποια είναι αυτά ; Μερικές ιδέες:  σπιτική χορτόπιτα με ελαιόλαδο, ζυμαρικά  ή ριζότο με λαχανικά και τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών ή κατίκι Δομοκού,  σούπες  (κολοκυθόσουπα, μανιταρόσουπα κ.α.), ντάκο με φέτα χαμηλών λιπαρών ή κατίκι, ‘καναπεδάκια’ με σολομό και  τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών ή πατέ ελιάς και μυρωδικά,  στικ λαχανικών με ντιπ που έχει ως βάση το γιαούρτι, λαζάνια με λαχανικά …. 

3.                           Προσοχή  στα κρέατα με υψηλά λιπαρά και στα αλλαντικά.  Μια Πολύ καλή επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα αλλά και το χοιρινό (επιλέγουμε ένα κομμάτι με λιγότερο λίπος όπως ψαρονέφρι ή μπούτι). Υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές με μυρωδικά, μπαχαρικά, μουστάρδα  αλλά και αποξηραμένα φρούτα που θα σας δώσουν γευστικότατο αποτέλεσμα αλλά και χαμηλά λιπαρά. Τα αλλαντικά είναι προτιμότερο να τα αποφύγουμε καθώς, εκτός από τα λιπαρά, περιέχουν και μεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών.

4.                            Το κόκκινο κρασί είναι η καλύτερη επιλογή για να συνοδέψετε το γεύμα σας.  Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή , ενώσεις οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, φαίνεται ότι προστατεύουν τα αγγεία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων. Και σε αυτήν τη περίπτωση βέβαια ισχύει το ‘παν μέτρον άριστον’  και όταν μιλάμε για κατανάλωση κρασιού εννοούμε 1-2 ποτηράκια μαζί με το κυρίως γεύμα μας.

 

5.                           Ώρα για επιδόρπιο.  Ως γνωστόν το μεγαλύτερο πρόβλημα στα γλυκά είναι τα λιπαρά τους και όχι η ζάχαρη, καθώς τα περισσότερα γλυκά έχουν βούτυρο και κρέμα γάλακτος.  Δε θα σας πω να φάτε φρουτοσαλάτα, γλυκό του κουταλιού ή ζελέ (αν και ίσως θα το ήθελα) , αλλά προσπαθήστε να φτιάξετε ή να επιλέξετε γλυκά με λιγότερα λιπαρά ή με ελαιόλαδο (το λάδι Μυτιλήνης έχει πιο απαλή γεύση και δίνει  ωραίο αποτέλεσμα στα γλυκά). Έτσι ένα μικρό κομμάτι καρυδόπιτα ή ραβανί  με λάδι ή μαργαρίνη με βάση το ελαιόλαδο  ή  πορτοκαλόπιτα ή cheesecake με τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά ή γλυκό ψυγείου με άνθος αραβοσίτου ή οποιοδήποτε γλυκό χωρίς κρέμα γάλακτος, πολύ σοκολάτα και βούτυρο, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό επιδόρπιο. 

6.                           Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.  Σίγουρα αν έχουμε υψηλή χοληστερόλη καλύτερη επιλογή είναι τα μελομακάρονα καθώς έχουν ελαιόλαδο αντί για βούτυρο γάλακτος. Προσοχή όμως στην ποσότητα,  γιατί και αυτά έχουν υψηλές θερμίδες και το ελαιόλαδο ναι μεν είναι υγιεινό αλλά δεν έχει λιγότερες θερμίδες από  το βούτυρο!

Κάνοντας μικρές τροποποιήσεις στις επιλογές μας και στη παρασκευή κάποιων φαγητών και καταναλώνοντας λογικές ποσότητες, μπορούμε να απολαύσουμε τα φαγητά των γιορτών χωρίς άγχος και χωρίς να βλάψουμε την χοληστερόλη μας.  Καλές γιορτές !!!

Πίσω

Αναζήτηση

 
Αίτηση Καταχώρησης
Αγγελίες
Οδηγός Θριασίου Πεδίου 2018
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 11/18
DELIVERY BOOK
Πόγκα Μαρίνα
doukas kon
ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ
irida optika
ΜΙΛΗΣΗΣ

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία
Σήμερα Διανυκτερεύουν:
Τηλέφωνα Ανάγκης
Χρήσιμα Links
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Ελευσίνας